Bakst og matlaging

Vi har laget denne siden som en inspirasjon til alle de som er glade i å drive med hjemmebakst, og for de som er glade i å lage god mat. Her på siden forteller vi om norske mattradisjoner, og vi deler nye, så vel som tradisjonsrike oppskrifter. Vårt mål er å motivere deg til å lage mer mat på egen hånd. Det er sunt, og smaker gjerne bedre også.

Hjemmelaget – et godt alternativ

Mesteparten av det som man i dag kan kjøpe i butikken er tilsatt mange unødige tilsetningsstoffer. Dette gjelder fra det enkle til det mer kompliserte. Man tilsetter gasser og kjemikalier, ikke fordi disse er bra mat, men for at varen skal ha et lengre hylleliv. I brød og kaker putter man stoffer som gjør at de ikke mugner, og gjerne tilsettes det alt for mye sukker. Siden råvarene gjerne behandles så brutalt, når det lages ferdigmat, er det ofte lite næringsverdi igjen, om man ser bort fra rene kalorier. Samtidig får man i seg mat, som mange blir syke av, eller ikke tåler. Et eksempel er sitronsyre, som ikke kommer fra sitroner, men utvinnes av en muggsopp. Syren finner man i det meste av mat, og hos mange forårsaker den allergi mot andre ting.

Om man lager maten på egen hånd, med størst mulig del av ferske råvarer, så tjener man på dette. Man kan tilsette langt mindre billig fett og sukker, for at ting skal smake, og man kan gjøre det hele sammen, som en del av kosen.