Lag din eget drikke med mindre sukker

thinkstock_rf_photo_of_clear_beverageEt godt råd for å kutte ned det daglige sukkerinntaket, er å begynne å lage sitt eget drikke. Man kan selvfølgelig kjøpe ferdig drikke og juice på butikken, men da får man i seg unødig mye sukker, om man ønsker seg en forfriskning og slukking av tørsten. Produsenter av søtt drikke har nemlig funnet en “magisk” formel, som får deg til å drikker mer og mer.

Drikkene som gjør deg tørstere

Det er greit å ta seg en brus om man føler seg litt slapp, eller har lyst på noe søtt, men man bør legge merke til en grense som kroppen selv setter. Om man drikker leskedrikker som inneholder mer enn 8 gram sukker per 100 ml. så blir man neblig som regel tørst av dette. For å bryte ned og forbrenne sukkeret, må kroppen nemlig gjøre noen grep. For det første må insulinproduksjonen skyte i været. For det andre må kroppen finne mer vann, for å vanne ut sukkeret. Om man har drukket en brus, eller annet søtt drikke, som øl, vin eller likør, kan det derfor være lurt å drikke et glass vann etterpå, slik man vanligvis gjør med vin, litt lenger syd på kontinentet. Ellers kan det godt hende at du tar en til, og en til, uten å bli mindre tørst.

For daglig bruk er hjemmelaget bedre

Om man lager drikke selv, trenger man mindre sukker. Man kan nemlig bruke ingredienser som gir smak på andre måter, enn med maltraktert frukt og mange tilsetningsstoffer. Om man lager egen is-te, saft fra egen hage, eller lemonade med fersk frukt, trenger man mindre sukker for at det skal smake godt. Gjerne klarer man seg med 30 til 50 gr. per liter, mens man i brus gjerne får over 100 gr. per liter. Kroppen er dertil bedre vant med å bruke naturlig fruktsukker, så man vinner på alle vis. Billigere er det også.