Problemet med sukker

problem-sugar-480x180Mange kostholdseksperter og medisinere har funnet seg en erkefiende i sukker, men de bruker sjeldent lang nok tid på å forklare hvorfor for mye sukker ikke er bra for folk. Det hele har vært kjent ganske lenge, men fortsatt så er rådgivningen og folkeliggjøringen av denne informasjonen noe dårlig.

Den viktigste biten av det hele, er at kroppen ikke er laget for å spise store mengder sukker. I menneskets forhistorie var sukker i maten, noe som tilhørte sjeldenheten. Mange av fruktene og grønnsakene som vi har i dag her blitt odlet frem over tusenvis av år, og i løpet av denne prosessen og frem til i dag, har mange frukter blitt selektert, slik at de blir søtere og søtere. Menneskekroppen, har ikke klart å henge med i denne utviklingen.

Man kan tenke seg at det over de siste 500 generasjonene har vært en drastisk utvikling i hva vi spiser, og hva vi har tilgang på. Det søteste som et stenaldermenneske vanligvis fikk i seg, kan ha vært en gullrot, eller kanskje noen ville bær, som det ikke fantes i overflod, og heller ikke året rundt.

Spoler vi frem til for 200 år siden, var denne tilstanden fortsatt vanlig for de fleste mennesker. Det fantes sjeldent mat i overflod for folk flest, og sukker var fortsatt en luksusvare, som var forbeholdt de få. Det var dyrt å fremstille, og dyrt å transportere.

Industrialiseringen brakte med seg en overflod av billig arbeidskraft, i form av maskiner, som gjorde mange jobber billigere og raskere. I dag har vi hyllene fulle, men vi spiser ofte gjerne det som er billigst og det som kropper signaliserer at den vil ha. Sukker og fett gjør hjernen glad og endorfinene flyter fritt i en time etter at man har spist noe søtt. Det er noe som man burde huske, slik at man kan begrense seg, i forhold til dette vanlige “rusmiddelet”.