Sukker i industrimat

NußölePå slutten av 1980-tallet ble det gjennomført en ganske stor studie over kosthold og livsstilssykdommer. Man så på hva folk i forskjellige land spiste, og på hvilke sykdommer som var dominerende i de forskjellige samfunnene.

Det folket som kom best ut av studien var japanerne. De spiser lite fett, og har et proteinrikt kosthold, kombinert med karbohydrater, som hovedsaklig kommer fra forskjellige typer ris. Lite blir friert, og lite fett blir brukt i maten.

Logiske feil om forbrenningen og lagringen av sukker som fett i kroppen

Resultatet overrasket mange, men i vurderingen av det omfattende materialet, snek det seg inn en liten feil. Japanerne gjorde nemlig to ting riktig, og grunne til at de var så friske og raske, var at de spiste lite sukker, og ikke lite fett. Når man i dag sammenlikner resultatet med de europeerne som klarte seg best i undersøkelsen, Italienerne, blir det hele meget tydelig. I Italia, så spiser man mye pasta og hvetemel, med forskjellige sauser av ost og kjøtt. Fellesnevneren for de to distinkte kjøkken, er at søtsaker kun nytes i begrenset omfang.

Skaden var likevel allerede skjedd. I USA, hvor folk spiser mye industrimat, ble konsekvensen, at man forsøkte å fjerne fett fra ferdigmaten, ikke at man sluttet med ferdigmat. Siden fettet er det stoffet som bærer smaken, smakte ikke maten etter at det ble borte. Det neste grepet var å erstatte fettmengden, med sukker, gjerne trefoldig.

Om man ser på hvordan kroppen fungerer, var dette grepet fatalt. Ikke bare omdanner kroppen raskt sukker til lette typer fett, som er hovedårsaken til åreforkalkning og tilhørende sykdommer, men man fremmet i så måte også faren for at folk utviklet diabetes. Siden sukker er subsidiert og billig i store deler av verden, var det likevel lite vilje til stede, for igjen å fjerne denne billige ingrediensen, som hjernen gjerne spiser, men som kroppen senere lider av.