Tid for bær- og sopptur

berriesOm man har anledning, bør høsten brukes til å gå ut og høste av det naturen har å gi. Om man ikke liker å gå på jakt, eller ikke har anledning til dette, er soppturer og bærturer et godt Alternativ.

Man kan selvfølgelig velge om man gjør dette alene, fordi man vil ha ro og fred, eller om man tar med barna, onkel, og fandens bestemor, og gjør en sosial utflukt og en tur utav det hele. Det kan selvfølgelig lønne seg å ta med alle, som skal spise maten senere, så er man sikker på at det blir nok til alle som sitter til bords.

Gjør en tur utav det hele

Ta det som en vanlig skogstur, og husk at det ikke finnes stygt vær, men bare stygge klær. Pakk niste, og ta med kakao og kaffe på termosen. Tving så hele familien inn i bilen, og kjeft på barna om de ikke holder kjeft. Husk å ta med bærplukkere for blåbær og tyttebær, og ta gjerne med noe ekstra bøtter og en stor sekk. Det kan være lurt å også ha med noen isbokser. De er veldig greie for å pakke bærene i, slik at de ikke blir skvisa.

En god soppbok er bedre en lever- og nyresvikt

Om man ikke er noen kløpper (ikke har mer enn 7 års erfaring), med å plukke sopp, så er det livsviktig å ha med seg en god soppbok, som viser hvilke sopper som kan spises. Giftige sopper kan likne mye på spiselige sopper. Om du ikke finner så mye av en sort, er det helt greit å blande sammen de forskjellige typene.

Etterbehandling

Om man er flink til å plukke bær, vet man også at det er no herk å rense dem for kvist og blader etter turen. Det finnes mellomstykker, som passer på støvsugeren, som gjør denne jobben enkel. Man heller på og kvister og blad suges vekk.

Av soppen lager man soppstuing på dagen, eller man fryser den i påvente av ferskt viltkjøtt.